Civilizația Cucuteni s-a dezvoltat la răsărit de Carpați în perioada 5300 - 3200 î.Hr. Stilul de viață al comunităților cucuteniene este cunoscut treptat de către arheologi, însă multe componente rămân sub forma întrebărilor. De la descoperirea acestei civilizații la sfârșitul secolului 19 a ieșit în evidență arta ceramicii reprezentată de olărie și arta figurativă. Cucuteni Alternativ aduce frumusețea artei Cucuteni în viața oamenilor de astăzi, provocând întrebări, uneori fără răspuns, și propunând răspunsuri marcate de creativitate, valori și idei de dezvoltare comunitară.

În demersul nostru am apelat la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, am fost la expoziții și am consultat o serie de cărți de specialitate. Am realizat un rezumat al informațiilor găsite, pe care le oferim sub forma unui studiu de caz tuturor artiștilor interesați să contribuie în proiectul Cucuteni Alternativ.

Cucuteni Alternativ face parte din proiectul de dezvoltare strategică de10 ani al Asociației Super Tineri ASIRYS. În 2008, eram un grup informal de tineri ce realiza primele inițiative în Târgu Frumos. Interesul tinerilor pentru voluntariat și activități non-formale, ne-a mobilizat să fondăm o asociație. În primii zece ani, am experimentat de toate, am realizat sute de proiecte locale și internaționale, în domenii variate, de la antreprenoriat social, democrație participativă, incluziune, sport, agricultură ecologică etc. la artă și cultură. Experiențele dobândite ne-au arătat că prin implicarea artiștilor și prin proiecte culturale, spațiile se transformă, oamenii se unesc, comunitățile se deschid. Astfel am dezvoltat metodologia muzeelor alternative, ce implică artiști internaționali care creează ateliere și lucrări de artă despre patrimoniul cultural local. Publicul interacționează cu aceste idei și lucrări din domenii artistice variate, și este invitat să-și aducă aportul prin intermediul atelierelor, jocurilor și artei povestirii. La finalul unei instalații, publicul nu doar că învață despre Cucuteni, dar devine co-creator și parte din muzeu prin lucrările pe care le produce. 

Din 2018, am decis să ne concentrăm pe dezvoltarea programelor de voluntariat și artă cu un scop clar: până în 2028, Târgu Frumos să devină un hub cultural, un motor de dezvoltare culturală pentru comunitățile rurale și orașele mici din jud. Iași. 

Ca să transformăm Târgu Frumos într-o comunitate în care oamenii prosperă și se bucură de viață, încurajăm tinerii să inițieze, să acționeze, să creeze lucruri concrete pentru oraș, pornind de la patrimoniul cultural local. Împreună cu voluntari internaționali și locali, construim modalități atractive, dinamice, care oferă șanse de exprimare și de experimentare astfel încât tinerii își dezvoltă abilități de lideri, învăță să fie uniți și să fie mai buni. Un oraș - hub cultural este un loc unde cetățenii creează infrastructura și serviciile necesare pentru ca orice tânâr, orice artist, de oriunde din județ, să găsească sprijin pentru a acționa, pentru a-și valorifica talentele, pentru a-și găsi IKIGAI-ul. Cu cât descoperă mai devreme la ce sunt buni și ce le place, cu cât ies mai devreme din mentalitatea de victimă și devin creatori, inițiatori, antreprenori sau pur și simplu, cetățeni activi, cu atât tinerii din comunitățile mici vor prospera și se vor bucura de viață. 

Cucuteni Alternativ este un muzeu mobil, inovator, recurent, prin care publicul experimentează abordări artistice care le suscită interesul pentru cultura Cucuteni și le stimulează imaginația în privința atributelor comunităților în care ne dorim să trăim. Deschizând un portal imaginar spre o lume dispărută, de fapt invităm publicul la a-și construi propriile versiuni de comunități, în sprijinul păcii (cucutenii nu aveau arme), egalității de gen (cultul zeiței, posibil o societate matriarhală), spiritului comunitar și reinventării (își ardeau așezările și reconstruiau totul împreună), calității (vasele lor au supraviețuit 7000 de ani, fără tehnologie) și conexiunii evidente cu natura. A spune povești cu sens nu e simplu, însă fiind angrenați în tot acest proces, în care greșelile sunt permise, artiștii și tinerii implicați se transformă în oameni mai buni, iar odată cu ei, orașul se schimbă. 

Catalog 2023/2024

Catalog Cucuteni Alternativ 3.0.pdf

Catalog 2022/2023

CucuteniAlternativII for print.pdf

Catalog 2021/2022

Catalog Cucuteni Alternativ 1.0.pdf

Rezultate

Prima expoziție, o instalație contruită din șase ateliere și 10 produse artistice, a implicat o echipă formată din 5 artiști și un manager cultural. Vernisajul a avut loc pe data de 6 februarie 2022, la ACT House, pe str. Cucuteni, nr. 8 mansardă, în orașul Târgu Frumos, jud. Iași. A urmat vernisarea expoziției în cadrul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Activitatea s-a desfășurat în ziua de 24.02.2022, iar la eveniment au participat 35 de studenți de la Facultatea de Istorie. 

Am organizat apoi alte două expoziții la Castelul Sturdza din Miclăușeni (3 iunie 2022, 3-4 septembrie 2022) și o expoziție la Șotron. Festivalul copilăriei 2022, un eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași (10-11 iunie 2022). 

La ACT House, unde se află o expoziție permanentă, am găzduit 150 de vizitatori din comunele din județul Iași. În cadrul proiectului Erasmus+, Cultural Tools for Engagement, 31 de lucrători de tineret din 12 țări au explorat instalația Cucuteni Alternativ.