Civilizația Cucuteni s-a dezvoltat la răsărit de Carpați în perioada 5300 - 3200 î.Hr. Stilul de viață al comunităților cucuteniene este cunoscut treptat de către arheologi, însă multe componente rămân sub forma întrebărilor. De la descoperirea acestei civilizații la sfârșitul secolului 19 a ieșit în evidență arta ceramicii reprezentată de olărie și arta figurativă. Cucuteni Alternativ aduce frumusețea artei Cucuteni în viața oamenilor de astăzi, provocând întrebări, uneori fără răspuns, și propunând răspunsuri marcate de creativitate, valori și idei de dezvoltare comunitară.

În demersul nostru am apelat la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, am fost la expoziții și am consultat o serie de cărți de specialitate. Am realizat un rezumat al informațiilor găsite, pe care le oferim sub forma unui studiu de caz tuturor artiștilor interesați să contribuie în proiectul Cucuteni Alternativ.

Cucuteni Alternativ face parte din proiectul de dezvoltare strategică de10 ani al Asociației Super Tineri ASIRYS. În 2008, eram un grup informal de tineri ce realiza primele inițiative în Târgu Frumos. Interesul tinerilor pentru voluntariat și activități non-formale, ne-a mobilizat să fondăm o asociație. În primii zece ani, am experimentat de toate, am realizat sute de proiecte locale și internaționale, în domenii variate, de la antreprenoriat social, democrație participativă, incluziune, sport, agricultură ecologică etc. la artă și cultură. Experiențele dobândite ne-au arătat că prin implicarea artiștilor și prin proiecte culturale, spațiile se transformă, oamenii se unesc, comunitățile se deschid. Astfel am dezvoltat metodologia muzeelor alternative, ce implică artiști internaționali care creează ateliere și lucrări de artă despre patrimoniul cultural local. Publicul interacționează cu aceste idei și lucrări din domenii artistice variate, și este invitat să-și aducă aportul prin intermediul atelierelor, jocurilor și artei povestirii. La finalul unei instalații, publicul nu doar că învață despre Cucuteni, dar devine co-creator și parte din muzeu prin lucrările pe care le produce. 

Din 2018, am decis să ne concentrăm pe dezvoltarea programelor de voluntariat și artă cu un scop clar: până în 2028, Târgu Frumos să devină un hub cultural, un motor de dezvoltare culturală pentru comunitățile rurale și orașele mici din jud. Iași.